Doorgaan naar hoofdcontent

SEPTEMBER

 

September 


Wanneer wij, (het volledige stoksjok team) moedig op pad gaan, een klein beetje regen trotserend, hebben wij het helemaal naar ons zin op de heide. Wat is het weer genieten met een grote G. Dit nodigt uit tot het maken van mooie plaatjes van de in het oog vallende, eerste paddenstoelen in deze aanloop naar de herfst.

Na de eerste loopronde, rusten wij altijd even uit bij ‘Tante Jans’ het half vergane en bijna gesloopte dierbare bankje doet nog prima dienst als uitrust plek voor deze twee ijverige stoksjokkers van Nederland. We puffen even uit en bekijken de geschoten plaatjes, maar genieten vooral van de rust en stilte op dit vroege tijdstip.

 


FOUT! Helemaal FOUT. 

Achter ons ligt een stuk uitgestrekte heide dat zich in al haar kleurenpracht toont, alleen daar al wordt je stil. Plotseling horen wij, uit het niets, flarden van heel druk gepraat. Wij kijken elkaar aan en hebben zoiets van ‘moet dat nou zo nodig?’ weg serene rust, weg stilte. Wanneer wij ons omdraaien om eens te kijken waar dit kabaal vandaan komt, zien wij tot onze verbazing geen jeugd, maar ongeveer twintig jolige bejaarden die onder leiding van een jonge trainer met een enorme Ghettoblaster die hij op moeder aarde neerzet. De uitgelatenen scharen zich in een grote kring rond het geluidsmonster waaruit inmiddels de  tachtiger jaren song ‘SEPTEMBER’ van de groep Earth wind& fire keihard knalt. De ouderen hebben er zin in. Op bijna militaristische commando’s gaan de benen en de armen de lucht in, nee niet allebeide tegelijk uiteraard, maar afzonderlijk worden alle spier groepen aan het werk gezet, er wordt  met de heupen gewaggeld, gewiegeld en gedraaid gezwoegd en gezweten terwijl de muziek over de eens grote stille heide dreunt. De grijze brigade heeft er zin in en zwaait en zwiert er lustig en luid meezingend op los. 

Weg rust, weg stilte.  Nadat ze zich een kwartier lang hebben uitgesloofd en mochten uitleven, stopt net zo plotseling als dat het begonnen was de muziek en vertrekken de bejaarde pubers luid kwetterend en lachend richting de grote Bussumer heide. 

De trainer blijft nog even achter, die moet zijn lawaaipapegaai nog in een grote rugtas proppen. Hij is jong en heeft lange benen dus hij haalt ze vast wel in denk ik. Dan zie ik hem vanuit mijn ooghoeken met grote stappen wegbenen, de grijze kudde veulens achterna. 

Op zijn tas, staat met grote letters in het Engels  ,water resistant. Zouden de spelers van deze komische voorstelling dit ook zijn?  vraag ik mij oprecht af en schiet in de lach.  

Alleen humor kan ons nog redden vandaag. Dit was dus gisteren…
J©sé Bosma    22-9-2022

Reacties

Populaire posts van deze blog

Avifauna of seniorenflat ?

                                                                  Het mensdom ten voeten uit. Met kromme tenen stap ik vanochtend klokslag 6.40 uur mijn bed uit. Ik loop met mijn IPhone in de aanslag mijn bescheiden balkonnetje op. Het is mijn uitslaap zaterdag, deze wordt voor de zoveelste keer wreed verstoord  door het aanhoudende gekras van een stuk of 30à kraaien, kauwen, eksters, en ander gespuis dat veel herrie maakt. Ik maak er maar weer het zoveelste filmpje van voor het dossier, trek mijn slippers uit en klepper voor de zoveelste keer om het gespuis weg te jagen. Ik weet dat het niet aan het dierenrijk ligt, maar aan het mensdom, met de nadruk op de laatste lettergreep. Zij vinden vogels voeren echt nodig in deze hitte en doen dat ijverig elke ochtend. Er worden ook nog eens bakken water bij neer  gezet, want de arme beestjes zullen wel dorstig zijn. En zo kunnen ze ook leuk badderen. Op dit moment staan er vier zwembadjes in de tuin voor de vogels, waarvan een schuin onder mi

VERSTILLING

Het wonderschone boek 'Verstilling' van auteur José Bosma en fotograaf Otto Jelsma staat in het Amsterdams Dagblad! .       Door  Redactie  op Vrijdag 15 juli 2022, 14:20 uur    bosma ,  verstilling ,  jelsma     Regionaal Bron:  HT-C Communicatie AMSTERDAM - De auteur van het rakende boek ‘Leven vanuit verzet’ en het vermakelijke kinderboek ‘De Barones von Habeniks’, komt opnieuw met een verrassing. En wat voor een: een werkelijk prachtig fotoboek waarvoor zij een samenwerking aanging met fotograaf Otto Jelsma. ‘Verstilling’ is vanaf 10 juli overal te bestellen. Dit nieuwe avontuur van de veelzijdige José Bosma, ontstond feitelijk doordat Bosma onder de indruk was van de foto’s die Jelsma (53) met regelmaat op social media toonde. Bij de bijzondere beelden die Jelsma wist vast te leggen, kwamen er spontaan woorden bij haar op. Toen zij de stoute schoenen aantrok en enkele van deze teksten opstuurde naar de fotograaf die haar zo wist te raken met zijn mooie sfeerbeelden, was